Vés al contingut

Acolliment

Durant la seva història, Iniciatives ha estat testimoni dels canvis socials, econòmics i polítics del nostre temps i ha treballat per minimitzar el patiment dels afectats, acollint a qui més ho necessita. Així, quan l’any 1999 esclatava la guerra de Kosovo, IS va emprendre el Programa d’Acolliment a kosovars per a donar suport als milers de desplaçats que va crear la guerra. Un programa amb què l’entitat va acollir 275 refugiats a diferents municipis catalans i amb qui, un any més tard, va iniciar el programa Tots amb Kosovo, que oferia suport als que volien retornar al seu país d’origen, a través de l’abastiment de vaques i la construcció i reconstrucció de pous, canonades i cases particulars.

Amb l’arribada del nou mil·lenni, s’ha disparat el nombre d’immigrants subsaharians que, buscant una vida millor, intenten saltar la tanca de Ceuta o arriben a les costes de l’Estat en pateres. Els que ho aconsegueixen, sovint malviuen pels carrers. Gràcies a la col·laboració amb la Generalitat, Iniciatives duu a terme diversos projectes d’acolliment integral per a immigrants, amb l’objectiu de fomentar-ne l’autonomia i facilitar-los la inserció a la societat d’acollida.

En col·laboració amb la Secretaria de Política Familiar l’Institut Català de les dones, Iniciatives Solidàries també acull dones víctimes de la violència de gènere, que fugen de casa seva per deixar enrere els maltractaments. Iniciatives dóna acolliment i suport integral a aquestes dones i els seus fills, i els proporciona les eines necessàries perquè puguin refer la seva vida, ajudant-les a superar la situació que han viscut des d’una atenció psicològica individualitzada.

Un altre dels col·lectius a qui l’entitat ha acollit han estat els interns penitenciaris que, quan gaudeixen d’un permís de sortida de pocs dies, no tenen un lloc on anar. En col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat, Iniciatives Solidàries els ofereix una atenció integral i la possibilitat de gaudir d’un espai de llibertat que els ajudarà, més tard, a integrar-se a la vida quotidiana.

Així mateix, Iniciatives Solidàries compta amb un programa per exinterns, és a dir, persones que han complert una condemna penitenciària però no tenen les eines necessàries per tornar-se a integrar socialment. Per evitar que la manca d’arrelament els animi a tornar a delinquir, IS els ofereix un període d’acolliment que els pugui servir per trobar feina i allotjament.

Des de l’any 2003, l’entitat també compta amb un centre per a menors que ofereix acolliment integral a joves d’aquí que han crescut tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència i que, en fer-se grans, han hagut d’abandonar el centre on vivien. L’entitat, té un segon programa per a joves vulnerables, que han arribat sols des del Magreb i l’Àfrica subsahariana i no tenen documentació ni coneixen la llengua. L’objectiu és donar-los, a uns i altres, les eines necessàries perquè puguin assolir un estil de vida autònom i desenvolupar un projecte professional de futur. Per això, Iniciatives els ofereix una atenció personalitzada que inclou orientació laboral, formació ocupacional i lingüística, i suport psicològic per garantir-los la plena integració social.

Iniciatives Solidàries també té un programa dirigit a homes i dones que viuen en una situació límit i no tenen un sostre sota el qual dormir. Gràcies al suport de l’Ajuntament de Santa Perpètua, el Departament de Benestar i Família de la Generalitat, i Càritas, IS els ofereix allotjament i manutenció durant un període determinat i els acompanya en el seu procés d’integració social a través d’un itinerari personal on es treballen aspectes formatius, laborals, socials i d’accés a l’habitatge.

A més, des de l’any 2014 i en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, Iniciatives duu a terme un projecte d’acollida per gent provinent d’assentaments. Són persones que havien estat desnonades, s’havien quedat sense feina o simplement no tenien un lloc on viure, i ocupaven naus industrials a les afores de la ciutat. Iniciatives els ofereix no només un sostre sinó que també els ajuda a trobar feina a través de convenis amb empreses d’inserció.

L’acollida a tots aquests col·lectius es duu a terme en diversos pisos situats a diversos barris de Barcelona (Llar Victòria, Mont-roig, Bellmunt, Montcau, Balandrau, Puigmal, Canigó, El Far, El Pinetó, La Mola, Costabona, La Muntanyeta, i Aguiló) i al Centre d’Acolliment Temporal, El Castell, a Santa Perpètua de Mogoda, amb el suport d’Obra Social La Caixa.